Składniki:
Ciasto:
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
Masa serowa:
- 500 g mielonego chudego twarogu
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- 1/2 szt. granatu
- 1/2 szt. tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Masło roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć.
Przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Ser zmiksować z cukrem. Dodać ziarenka wanilii, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie.
Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czekoladą oraz granatem.
Wykonanie zajmuje około 25-30 min ( bez schłodzenia)
Liczba porcji 12
Twój komentarz