mgr Jadwiga Ryżka
10 Paź

Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką

Dziś Światowy Dzień Owsianki. 

Składniki: 

  • Płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
  • Mleko krowie/sojowe 1 szklanka (250 g)
  • Gruszka średnia sztuka (120g)
  • Imbir mielony
  • Cynamon szczypta (1g)
  • Miód łyżeczka (12g)
  • Orzechy laskowe 5 sztuk (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)

 

Sposób wykoniania:

Płatki przygotować zalewając ciepłym mlekiem, przełożyć do miseczki. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Dodać imbir, cynamon, miód i dusić około 5 minut aż gruszka zmięknie. Owsiankę polać gruszką karmelizowaną i posypać posiekanymi orzechami. Gotowe, smacznego :) 

Twój komentarz




POKAŻ