mgr Jadwiga Ryżka
06 Paź

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Pyszna pasta z pieczonej dynii doskonała do pieczywa. 

Składniki:

I etap:

  • 1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
  • oliwa

II etap:

  • mała czerwona cebula
  • oliwa
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • ostra papryka w proszku

III etap:

  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól i czarny pieprz


Sposób wykonania:

I etap: 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.

II etap:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.

III etap:

Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.

 

Wykończenie:

Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły.



Najlepiej smakuje następnego dnia na pieczywie :)

 

#dietetykżywiec #dietetykskoczów #dietetykmakówpodhalański 

Twój komentarz




POKAŻ