Składniki:
- 350 g szpinaku mrożonego
- 3 szt jaja klasy L
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 200 g łososia wędzonego
- 250 g kremowego serka chrzanowego
- 2 łyżki koperku
Sposób wykoniania:
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.
Odstawić do wystygnięcia.
Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h.
Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.
Twój komentarz