mgr Jadwiga Ryżka
22 Luty

Faworki

Lekkie i chrupiące.

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej
  • 2 żółtka  
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii  
  • szczypta soli  
  • 20 g ksylitolu (w wersji pudru - można zmielić zwykły ksylitol).

 

Sposób wykonania:

Żółtka, jogurt, ziarenka wanilii, sól i łyżkę ksylitolu zmiksować. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło. Ciasto odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm i pokroić radełkiem na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec paska przez otwór. Faworki piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Upieczone faworki posypać pozostałym cukrem pudrem z ksylitolu. Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ