mgr Jadwiga Ryżka
03 Luty

Jak gotować mięso ? 🍗🥩🍖

Wkładać je do zimnej wody czy do wrzątku ?

👉Jeżeli chcemy zachować wysoką wartość odżywczą mięsa, produkt najlepiej w całości wrzucać do gotującej wody. W ciągu kilku sekund rozpoczyna się proces ścinania białek powierzchniowych, co chroni przed ucieczką składników pokarmowych.

👉Jeżeli celem naszych starań ma być odżywczy bulion lub zupa, wówczas mięso należy wkładać do zimnej wody i gotować cały czas na małym ogniu. Zawarte w nim składniki przechodzą do wywaru, który staje się niezwykle cenny.

❗️Ponieważ taki sposób gotowania powoduje utratę wielu substancji odżywczych i wyciągowych, siłą rzeczy, zawarte w wywarze mięso staje się bardziej jałowe i mniej smaczne. Wadę tą można jednak ograniczyć, podając mięso z przyprawami.

#jadwigaryżkanowinki #dietetykkliniczny #suchabeskidzka #żywiec #skoczów

Twój komentarz




POKAŻ