mgr Jadwiga Ryżka
15 Kwie

Babeczki czekoladowe

Z tym przepisem każdy sobie poradzi. 

Składniki:

  • Płatki owsiane zmielone - 2 szklanki, 220 g,
  • Jaja - 2 sztuki,
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek, 100 g,
  • Kakao - 3 łyżki,
  • Ksylitol/erytrol - 10 łyżek,
  • Mleko - pół szklanki,
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • Soda oczyszczona - pół łyżeczki.

 

Sposób wykonania: 

Nastawić piekarnik na 200 stopni. W misce zmiksować jajka na puszystą masę, dodać do nich ksylitol/erytrol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Miksować tak długo aż powstania jednolita gładka masa. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku około 15 min.

 

Z podanej proporcji wychodzi 16 szt. babeczek

Kaloryczność jednej: 150 kcal 

Twój komentarz




POKAŻ