mgr Jadwiga Ryżka
09 Sty

Grzyby shitake - właściwości i zastosowanie

Produkt superfood grzyby shitake - czy mogą wspierać nasz układ immunologiczny ?

   

   W ostatnich tygodniach nasilił się sezon grypowy. Aby uchronić się przed nim, warto dbać o swój układ immunologiczny. Można go wspomóc produktami superfood do tych produktów zaliczamy m.in. grzyby shitake.

 

Nazewnictwo i pochodzenie 

    Stosowane w lecznictwie pod nazwą Lentinus edodes (łac.)

Inne jego nazewnictwo to: twardnik japoński, twardziak jadalny lub powszechniej, grzybem shitake. Wywodzi się ze starożytnych Chin i sięga ponad tysiąca lat wstecz. Rośnie w dużych grupach na pniach martwych drzew liściastych. Głównie na terenie Tajlandii, Japonii czy Chin. Ze względu na zyskującą potulność uprawiany jest w Europie, Ameryce czy Australii.  

 

Wartość odżywcza 

   Grzyby shitake są bogate w węglowodany, białko, witaminę D2, kwas pantotenowy, witaminy: B1, B2 i B12 oraz witaminę C. Znajdziemy w nich również minerały tj. m.in. żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez i cynk. Dodatkowo grzyby shitake zawierają wysoką ilość substancji wspierających układ odpornościowy człowieka, zwanych beta glukanami.

 

Zasosowanie kulinarne 

   Mają szerokie zastosowanie w kuchni można dodawać je do zup, sosów, sałatek oraz do potraw mięsnych. Co więcej idealnie komponują się z ryżem i makaronami (moje ulubione połączenie) a także ciekawy dodatek do sushi.

 

Właściwości zdrowotne 

   Od ponad 20. lat grzyb shiitake jest intensywnie badany pod kątem możliwości wspierania naszego zdrowia.

Wyniki badań sugerują możliwy korzystny wpływ na niektóre rodzaje chorób nowotworowych, choroby układu sercowo-naczyniowego, hiperlipidemię, nadciśnienie oraz zapalenie wątroby. Dodatkowo grzyby shitake stosuje się przy chorobach charakteryzującym się obniżoną odpornością organizmu (w tym AIDS), częstym występowaniu infekcji, w tym grypy i przeziębień oraz zapaleniu oskrzeli.

 

Bibliografia:

Wasser, Solomon. (2004). Shiitake (Lentinus edodes). 10.1201/b13959-66.

Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391.

Twój komentarz




POKAŻ