Cholesterol ogólny
Wartość tego wskaźnika, zarówno u mężczyzn jak i kobiet nie powinna przekraczać 200mg/dl.
Podwyższonej wartości cholesterolu sprzyjają:
- dieta bogatocholesterolowa i bogatotłuszczowa
- otyłość
- niedoczynność tarczycy
- stres psychiczny
- tabletki antykoncepcyjne
Obniżonej wartości cholesterolu sprzyjają:
- dieta ubogocholesterolowa
- uszkodzenie wątroby
- nadczynność tarczycy
- przewlekłe biegunki
Badanie lipidogramu
W badaniu nie wystarcza określenie samego stężenia cholesterolu, lecz trzeba zbadać wartości wszystkich lipidów:
- frakcji HDL i LDL
- triglicerydów
- zalecane także homocysteiny
Przy ocenie należy brać pod uwagę także inne czynniki ryzyka (nadciśnienie, palenie tytoniu, nadwaga).
Ocena ryzyka
- Za najbardziej idealny, uważa się wynik, kiedy poziom złego cholesterolu LDL nie przekracza 100mg/dl. U osób z takim wynikiem praktycznie nie spotyka się choroby niedokrwiennej serca
- Akceptowany jest również wynik wahający się na poziomie 100-129 mg/dl pod warunkiem, że nie dotyczy palacza. Kiedy jednak wartość LDL wskazuje 130-159 mg/dl pojawia się sygnał, że naczynia krwionośne są w niebezpieczeństwie. Prawdopodobnie w krwiobiegu krąży już duża ilość miażdżycorodnych cząsteczek LDL
- Kiedy poziom LDL wykracza poza 160 mg/dl – nieleczona hipercholesterolemia może w szybkim tempie doprowadzić do zawału serca. Sprawdzić należy także stan “ratunkowego” cholesterolu HDL, którego prawidłowa wartość u mężczyzn, powinna wahać się między 35-70 mg/dl, a u kobiet 40-80 mg/dl
Ważny stosunek LDL do HDL
- W ocenie zagrożenia miażdżycą, ważny jest stosunek cholesterolu ogólnego do cholesterolu HDL, który powinien być równy lub mniejszy od 5
- Jeżeli np. stężenie cholesterolu ogólnego wynosi 230mg, a cholesterolu HDL 55mg, to wynik jest prawidłowy (wartość: 4,2)
- Przy powyższej interpretacji należy się kierować również wartością LDL i innymi czynnikami ryzyka
Triglicerydy
Triglicerydy (tłuszcze obojętne), służą ocenie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz przemiany materii. Wartość tego wskaźnika we krwi, nie powinna przekraczać 200mg.
Podwyższony poziom triglicerydów, obserwuje się w:
- zmianach miażdżycowych
- chorobach nerek
- wątroby
- dnie moczanowej
- niedoczynności tarczycy
- otyłości
- nadużywaniu alkoholu
- istotnym czynnikiem podwyższającym ten wskaźnik, może być dieta obfitująca w węglowodany przetworzone, owoce, słodycze