Kobieta będąca w I trymestrze ciąży powinna spożywać ok. 400g warzyw i 300g owoców dziennie, a w II i III trymestrze odpowiednio 500g i 400g dziennie. Należy jednak pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem witamin i minerałów tylko wówczas, gdy spożywane są w naturalnej postaci i na surowo. Kiedy zachodzi konieczność ich rozdrobnienia, należy je myć w całości, a dopiero potem kroić wyłącznie nierdzewnym nożem. Jest to bardzo ważne, bowiem dzięki takiej kolejności zapobiegniemy zniszczeniu witaminy C, która w zetknięciu z metalem szybko ulega rozkładowi. Jeżeli produkty będą gotowane, należy pamiętać, aby rozdrobnione warzywa lub owoce wraz z wydzielonym sokiem natychmiast trafiły do wrzącej wody – hamuje to działanie enzymów niszczących witaminę C. Sam zabieg gotowania powinien trwać jak najkrócej, dlatego owoce, warzywa oraz ziemniaki najlepiej gotować na dużym ogniu. Jeżeli nie ma pewności, skąd pochodzą zakupione przez nas produkty, powstały z gotowania wywar najlepiej odlać, by nie wprowadzał do organizmu zbędnych zanieczyszczeń. Kiedy gotowane są ziemniaki, należy pamiętać, by wcześniej wydrążyć z nich tzw. „oczka”, gdyż w ich pobliżu może znaleźć się trująca dla organizmu solanina.
Polecane artykuły
Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży?
czytaj więcejOdpowiednia podaż kalorii w diecie ciężarnej kobiety jest niezwykle istotna. Nie oznacza to jednak, że potrzeby energetyczne w ciąży są na tyle wysokie, by pojawiała się konieczność stosowania diety o ...
Co lubi mózg?
czytaj więcejMózg człowieka jest znacznie bardziej skomplikowaną maszynerią niż reaktor atomowy. Podstawą dobrze pracującego centrum dowodzenia, jest zaopatrzenie go w energię. Z zasobów całego organizmu mózg zużywa jej 20%, czerpiąc głównie ...